De ce are nevoie turismul românesc în aceste momente

0
Impresii

Așa cum știți, una dintre industriile cele mai afectate de criza epidemiologică la nivel global o reprezintă turismul. Turismul fiind compus din agențiile de turism, ghizi, horeca și transporturi. Desigur nu trebuie să-i uităm și pe ceilalți, industria beauty, gym, medicină stomatologică, evenimente și centrele comerciale.

Ei bine de ce industria noastră este diferită de celelalte? Dacă ceilalți imediat după ridicarea stării de urgență și după reluarea activității vor avea clienți, iar unii dintre ei vor fi suprasolicitați, probabilitatea ca cetățenii să mai plece în vacanță sau să călătorească este redusă pe o perioadă de cel puțin 6 luni de zile.

Am citit diverse petiții, am citit comentarii, am ascultat mesajele venite din partea industriei și mi-am format o părere despre cum ar trebui sprijinită industria turismului din România. Pentru că celelalte state și-au luat deja câteva măsuri.

De ce are nevoie turismul românesc?! DE UNITATE. Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de unitate. E timpul să nu ne mai dăm la coaste. ANAT, ALTI, FAPT, APT, FPTR, FIHR, FNGTR, PROGUIDE, și celelalte asociații patronale pot da ce mesaje doresc și ce comunicate doresc. E timpul să stăm la o masă rotundă, să ascultăm fiecare asociație în parte, să vedem fiecare propunere, să argumentăm de ce ideea unuia e mai bună decât a celuilalt. Animozitățile nu își mai au rostul, ne dăm la picioare unul altuia. Solicitările pentru o industrie întreagă trebuie validată de majoritate. Nu știu ce câștigați, vă furați clienții de la unul la altul, sau ce e cu atâta ură și invidie? Chiar nu se poate să lăsăm orgolii deoparte. Probabil de aceea nu ne ia nimeni în seamă, pentru ca știu că noi între noi ne dăm în cap. Prin orgoliu nu vom evolua niciunul. Mie îmi vin clienți care au fost până acum în alte agenții, ”acolo era așa, acolo se făcea așa”, foarte bine nu îți convine fugi înapoi. Da am și foarte mulți care au venit pentru ceea ce fac eu, dar nu mă apuc să discut cu turiștii mei ce fac ceilalți. Nu mă interesează. Dar când niște oameni pe care îi placi sau nu, ies și militează pentru un sprijin pentru o industrie mă alătur. Nu contează cum îl cheamă, nu contează cine e, contează rezultatul și mesajul. Dialog și unitate, dacă vreți să salvăm turismul! Suntem industria ospitalității!!

Partea cea mai bună e că ne-au oferit această modalitate de a intra în somaj tehnic, ceea ce nu s-a luat în calcul e că noi agenții de turism trebuie să servisăm contractele pe care le avem încheiate. Avem nevoie de sprijin, în primul rând legislativ. Pentru sustenabilitatea turismului avem nevoie de facilități fiscale, suntem industria care va avea încasări mici în următoarea perioadă datorită numărului mic de clienți, reticența de a călători, de a pleca în vacanțe. Chirii subvenționate, anularea taxelor și impozitelor, șomaj tehnic cu măsuri speciale pentru lucrătorii în turism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X