FAKE NEWS- ul o problemă socială

Manipularea psihologică este un tip de influență socială care urmărește schimbarea percepției sau comportamentului celorlalți cu ajutorul unor tactici ascunse, amăgitoare sau chiar abuzive. Pentru că manipulatorul își urmărește doar propriile interese, deseori în detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale și înșelătoare.

În funcție de context și motivații, influența socială poate fi considerată manipulare ascunsă. Manipulatorul cunoaște vulnerabilitățile psihologice ale victimei și determină ce fel de tactici ar putea fi efective.

Influența socială în mediul online este foarte răspândită prin intermediul FAKE NEWS-ului. Stabilirea profilului în funcție de interese și preferințe. Impactul emoțional pe care îl are informația respectivă în rândul celui ce citește informația, astfel fake news-ul are o rată de răspândire mult mai mare decât o știre reală.

Din punct de vedere al partidelor politice, arma prin care este manipulată societatea o reprezintă răspândirea de FAKE NEWS uri, cu impact puternic emoțional făcându-l pe cel ce citește să distribuie mesajul, eventual și cu un mesaj de ură la pachet. Dezbină și cucerește, este deviza partidelor politice.

Gradul de încredere în presă este unul ridicat și de aceea foarte multe partide și-au creat propriile „ziare online” care nu fac altceva decât să creeze conținut manipulator pe sume de bani, nimic nu e gratis. Gratis e doar distribuirea în masă a conținutului.

Orice press online, adică orice site ”de știri” este considerat presă. Rapiditatea cu care circulă un fake news e alarmantă, astfel încât foarte mulți dintre cititori nici nu mai apucă să citească conținutul, ci doar titlul.

Crearea de vizualuri cu diverse informații propagandiste, menite să îndemne la ură, discriminare, sunt și ele instrumente de manipulare. Să-i dai ”cititorului” ceea ce vrea să vadă. Ele sunt create de partide și publicate de diverse conturi false sau simpatizanți plătiți să o facă. Credibilitatea în partidele politice fiind una scăzută, se apelează la terți.

Site-uri precum sputnik.md sunt site-uri de stiri propagandiste ce sunt dirijate din Rusia, cu scopul de a dezbina. Pe interesul ”întărâtăi drace, că și mie îmi place”.

Nu toate ziarele sau site-urile de știri, sunt cele care vă prezintă și realitatea, așa că aveți grijă ce citiți, ce distribuiți și cum vă lăsați manipulați de aceste ”știri”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?