Ionuț Chirică: Viața politică

Aud tot mai des, mi-e scârbă de politică, ăla e așa, ăla e așa, nimeni nu face nimic de 30 de ani. Dar dacă îi întrebi de ce nu se implică, a ce, eu, nu am eu ce să caut, mi-e scârbă. Ei bine mie nu mi-e scârbă atâta vreme cât știu că tot ce am făcut, am făcut-o fără interese personale și m-am implicat din suflet în toate proiectele, fie ele sociale sau politice.

Am fost întrebat care e filosofia mea politică. Ei bine asta e: Mai tot timpul am fost în politica de dreapta, deși și în stânga mă regăsesc în câteva procente, chiar am lucrat foarte bine cu anumiți oameni de stânga. Și de ce stângă, pentru că sunt mai implicați pe partea socială așa cum sunt și eu, să dezvolt mai mult comunitatea, să schimb ceva. Dar tot așa stânga a dezamăgit foarte mult prin măsurile extrem de sociale pe care nu le-au gândit foarte bine, s-au gândit la partea socială și au uitat de cea economică, sustenabilitate și stabilitate. De aceea înclin balanța spre dreapta. Politica pentru mine nu s-a măsurat în partide, ci în oameni. oameni cărora le-am prezentat ideile mele și de la care am avut încredere că le pot și implementa. Idei care să contribuie la o dezvoltare socio-economică. Pentru mine dezvoltarea înseamnă politică, că e roșu, galben, portocaliu, albastru contează mai puțin. Importantă e dezvoltarea, iar aceasta cuprinde toate sectoarele.

Dar să o luăm cu începutul…

Am intrat fără să știu atunci prea multe despre ce înseamnă partid, doctrină, ci prin simpatie față de membri și conducătorul central al partidului în 2008 în PDL, Băsescu. Nici acum nu știu dacă am depus sau nu adeziunea, cert e că o prietenă m-a invitat și pentru că mă pricepeam bine la partea de IT aveau nevoie de a verifica CNP urile voturilor de atunci pe timpul Referendumului. Mi-a plăcut atmosfera, gașca de oameni faini și să zic că am stat cam 3 luni de zile, pe perioada vacanței de vară. Nu am participat la ședințe, nu m-am implicat foarte mult și nici nu am deținut vreo funcție. Pur și simplu simpatia pentru Băsescu și gașca m-au determinat să mă implic câtuși de puțin în viața ”politică”, pentru mine acea perioadă a fost mai mult o formă de socializare.

În 2015 pe vremea când eram la Constanța am decis să organizez un spectacol caritabil la Tulcea. Și pentru că pe atunci nu aveam nici o tangență cu organizarea, la cine trebuie să merg, de unde fac rost de lista cu familii nevoiașe, am vorbit cu un prieten din Constanța care m-a îndrumat să merg către DAPS Tulcea, ei vor fi în măsură să mă ajute să am lista, dar poate să și organizăm acest spectacol caritabil. Lista artiștilor era pregătită, pun mâna pe telefon sun, stabilesc o întâlnire, discutăm, dar și eu și colega de la Tulcea ne îmbolnăvim în acea perioadă și planul meu eșuează.

În 2016, dacă nu mă înșel, prin luna martie am auzit că doamna Zibileanu Ștefana își dorește să candideze la Primăria Municipiului Tulcea. Știind că e o femeie implicată, am decis să am o întâlnire cu dumneaei în care să îi propun câteva idei de proiecte menite să îmbunătățească dezvoltarea turistică a orașului. Întâlnirea a avut loc, ideile au fost discutate și acceptate în mare parte, și am decis să o susțin pe dânsa și evident ideile mele. Am fost în staff ul de campanie al candidatului, dar nu am fost membru de partid. Am ajutat cum am putut pentru că o mare parte a timpului eram la Constanța. Rezultatul îl știm cu toții, iar doamna Zibileanu a fost dată/ s-au s-a retras din PNL, nu cunosc acest aspect, iar legăturile mele cu politica din Iulie 2016 s-au oprit.

Ca ONG-ist sunt nevoit să lucrez cu oameni, cu primării, direcții, deci cu oamenii care se află în acele instituții indiferent de ce culoare au ele. În 2016 am organizat spectacolul caritabil cu ajutorul Primăriei Tulcea prin dna viceprimar Andaluzia Luca și a CJ Tulcea prin domnul Dumitru Mergeani, alături de Ionuț Paul Ștefan directorul Teatrului Jean Bart Tulcea, partea de spectacol, pentru că proiectul a avut 3 părți, în celelalte părți implicându-se Fundația Județeană pentru Tineret, Simionescu Carmen, Delia Deak și mulți alții. Atunci când toată lumea a crezut că am trecut la PSD, niciodată nu am fost în sediul partidului, nu mai vorbim de membru sau orice altceva.

În 2017 am participat la Sărbătoarea Scrumbiei la Sulina atunci când am dat peste același partid PSD și de aici iar o serie de comentarii, dar ce să vedeți cei ce comentau sunt astăzi propuși pe listele de consilieri :)). Așa e în tenis!

În vara anului 2018 la seminarul organizat de Asociația Zig Zag prin România am cunoscut-o pe Elena Uram, iar din vorbă în vorbă am ajuns la concluzia că suntem pe aceeași lungime de unde în ceea ce privește turismul, și că amândoi ne dorim cam aceleași lucruri. Mi-a spus că ea face parte din USR și că ar dori să organizeze o conferință pe această temă a turismului în viitorul apropiat. Pentru mine turismul a fost mai mult decât o simplă pasiune, de aceea am acceptat să iau parte la acea conferință în care am dezbătut probleme ale zonei, dar și generale în domeniul turismului. Discuțiile au continuat am lucrat împreună la un proiect de lege, la propuneri legislative. Când a început campania ”Fără penali în funcții publice” am urmărit cu atenție ce se întâmplă, am participat și eu cam o săptămână adunat așa la strângerea de semnături, am fost și când a fost Barna, iar atunci am decis să mă alătur acestui partid depunându-mi adeziunea. Adeziune ce a fost aprobată, dar văzând cum stau treburile la nivel central după 2 săptămâni mi-am dat demisia pe celebru grup de comunicare ”Poiana lui Ioncan”. Elenei i-am explicat de ce, și mi-a spus că e decizia mea, deși a încercat să mă convingă să rămân. Aceeași promisiune i-am făcut-o că o voi ajuta oricând cu orice ține de turism și fără să fiu membru în USR.

În tot acest timp am fost curtat de mai multe partide de a fi membru, cu propuneri de funcții, pe care le-am refuzat politicos. N-are rost să le numesc pentru că așa consider că e frumos.

Am continuat să am o colaborare cu Elena Uram, am lucrat la propuneri legislative, ne-am consultat pe diverse proiecte, planuri, am lucrat la planul de guvernare locală a USR Tulcea prin furnizarea de idei Elenei despre cum văd eu lucrurile și când totul părea să fie ok, Elena propunându-mi să mă reîntorc în USR, a apărut ruperea. Mărturisesc foarte sincer, am intrat în sediul USR Tulcea în data de 4 noiembrie 2019 pentru prima dată la alegerile prezindențiale, prima dată m-au văzut și ceilalți membri, unii plăcut surprinși, alții mai puțin :)). Cert e că atunci l-am cunoscut pe actualul candidat, care mi-a lăsat o impresie de superioritate față de colegi, aroganță, și care nici măcar nu a avut bunul simț să salute, însoțit de un ”celebru” ”jurnalist” simpatizant al PSD.

Așa cum spuneam eram pregătit să reintru în USR când actuala conducere a înlăturat vechea conducere pe diverse motive, ce nu pot fi demonstrate, nu pot fi probate. Personal consider că actuala conducere se teme de oameni mai bine pregătiți decât ei și le e frică că oricine ar intra mai bine pregătit, ar fi o amenințare pentru ei, la scaunul de consilier local, fapt pentru care au muncit atâta timp în USR Tulcea. Discuțiile în contradictoriu au avut loc exact când eu am avut proasta inspirație să-mi depun iar adeziunea, le-am auzit țipetele din stradă, am fost să discutat cu cea care se ocupă de recrutare au zis că mă vor chema când vor fi pregătiți, dar după ce am auzit în acea seară de jos, am zis PAS, eu nu pot intra undeva unde te verifică dacă firma e a ta sau că ești angajat, nu ar fi asta o problemă, cât minciuna și disperarea. Cred că nu le-ar strica un consult de specialitate membrilor USR. Am fost sunat așa cum mi s-a promis, dar am refuzat politicos motiv pentru care am fost trecut pe BlackLIST, asta să nu mă pot înscrie în alt partid :)), alte motive, le vom afla curând când voi solicita acest lucru și dacă nu le au o să aibă ei parte de o surpriză. Asta să înțelegeți de ce simpatizez PLUS ul.

Cam despre asta e vorba privind toată incursiunea mea politică și activitatea mea politică. Sunt un traseist, ce să-i faci :))

De astăzi anunț că voi căuta să mă implic mai mult în politică, dar politica pe care mi-o doresc eu, nu mizerii aruncate, nu huiduindu-i pe cei ce au fost în funcții, o politică curată. Și da, PLUS este o alternativă în ceea ce mă privește.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?