De ce să mergi la Novecento…

0
Impresii

Turismul și arta, din punctul meu de vedere, sunt două lucruri asemănătoare. E o artă să faci turism de calitate, iar prin artă poți promova turismul. Fie că vorbim de un concert cu artiști în vogă sau vorbim de un festival de teatru, tot despre artă este vorba. Aceste două tipuri de artă aduc extrem de mulți turiști și astfel se promovează zona. Turismul cultural este a cea formă de turism pe care noi o vom scoate astăzi în evidență. O călătorie la un festival sau un concert înseamnă turism cultural.

Astăzi am să-ți vorbesc despre ceva diferit, dar totuși asemănător… Aseară la Teatrul Jean Bart din Tulcea, a avut loc premiera piesei ”Novecento„ în interpretarea actorului Claudiu Bleonț. Dacă pentru început ai crede că e vorba despre acea piesă scrisă de Alessandro Baricco vei vedea că te înșeli.

Povestea lui Novecento se rezumă cam așa: ”Într-o dimineaţă, după ce toţi călătorii au debarcat, marinarul Danny Boodmann descoperă în luxosul salon de bal al transatlanticului Virginian o cutie de carton. În ea – un nou-născut, pe care matrozul se hotărăşte să-l adopte, dându-i numele secolului care de-abia începea: Novecento. La opt ani, când Danny Boodmann moare, micul Novecento rămâne pentru a doua oară al nimănui. Adoptat din nou, de data aceasta de căpitan şi de întregul echipaj, băiatul îşi dezvăluie talentul extraordinar: este un pianist desăvârşit, care seara, alături de orchestra vasului, îi încântă pe pasagerii bogaţi de la clasa întâi, iar noaptea, de unul singur, le oferă umililor călători de la clasa a treia o muzică supraomenească, menită să alunge orice urmă de nefericire. Şi totuşi, cum de poate Novecento, care nu a coborât niciodată de pe vas, să cânte despre toată frumuseţea lumii.”
Ajungi în sala de spectacol și aștepți ca actorul să-și facă rolul, aplauzi și pleci acasă… nu a fost așa.
Totul începe cu un dialog, dialogul dintre actor și public. Implicarea activă a publicului în piesă face ca aceasta să devină și mai interesantă. Ești atent la ce spune, dai răspunsuri și se pornești piesa.
Actorul spune o poveste, o poveste cu tâlc, o poveste ce face paralele între lumea modernă și mitologie. Vorbim de Odiseu și ajungem la Regele Richard… de ce?! Stai și te întrebi ce vrea ”ăsta” să-ți spună… Asculți, treci de Odiseu, vine Richard, de la Richard, iar mergi la Odiseu, apare America, apoi se vorbește de Sucevița… Oare ce e asta, ce legătură are Sucevița cu mitologia și regele Richard?! Vei afla dacă vei merge să vezi cu ochii tăi.  Nu e decât o piesă de teatru ce se scrie pe scenă și se joacă în acel moment. Va fi mereu unică, pentru că publicul e mereu unic, fiecare va interpreta această piesă cum va dori și cum va simți.
Pentru mine a fost o lecție ce a avut mai multe lecții. Nu vă voi spune secretul, dar vă invit să participați la această piesă.

Viața e un cocktail de evenimente, cu ingrediente menite să dea gustul și aroma de final. Acest cocktail este unic pentru fiecare. Cel ce va gusta la sfârșit din el, fie se va bucura, fie se va amărî, în funcție de ce ingrediente a adăugat. 

Dacă nu s-a înțeles motivul pentru care trebuie să mergeți la această piesă, vă spun pe scurt: SUNT LECȚII PENTRU FIECARE!

 Următoarele reprezentații:
31 MARTIE – RESTAURANT HARLEQUIN MAMAIA – ORA 21:00
1 APRILIE – CASA DE CULTURĂ CERNAVODĂ – ORA 19:00

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X