Descoperă Dobrogea. Episodul 1 – Mănăstirea Saon

0
Calatorii

Dobrogea ascunde frumuseți încă nedescoperite.

Călcată de a lungul vremii de mai multe popoare, face ca aceasta să fie o regiune multietnică. Cu o istorie bogată, veți descoperi o varietate de situri arheologice, de monumente istorice și culturale.

Partea de Nord a Dobrogei este un mozaic de 17 etnii, culturi și tradiții. De la tradițiile cultural-artistice până la tradiții gastronomice și religioase, toate alcătuiesc un tablou, un tărâm de basm, pentru cei ce calcă pragul zonei.

Dobrogea deține cei mai vechi munți din România, Munții Măcin, unde cel mai înalt vârf se află la 467 metri altitudine. Dar vom vorbi într-un alt episod despre aceștia.

După cum ați putut observa am împărțit Dobrogea pe episoade. În acest episod vom vorbi despre Mănăstirea Saon, ce face parte din Triunghiul Mănăstirilor din județul Tulcea. Acesta este format din Mănăstirea Celic Dere, Mănăstirea Cocoș și Mănăstirea Saon.

Mănăstirea Saon se află situată la 20 de km față de orașul Tulcea. Recent drumul spre mănăstire a fost modernizat, asfaltat, iar acest lucru a dus la un număr mai mare de vizitatori.

Deoparte și de alta a drumului veți vedea câmpia și dealurile ce înconjoară zona. Înaintând veți putea observa podgoria Mănăstirii Saon. O cultură îngrijită, curată și frumos lucrată.

La intrare în curtea mănăstirii, găsim o parcare frumos amenajată pentru pelerini. Cam de fiecare dată, parcarea e plină cu microbuze cu turiști, atât din județ cât și din țară.

Mănăstirea este compusă din două biserici. Biserica veche ce se află pe o alee, mai mică dar cu o puternică încărcătură spirituală și biserica cea nou construită, cu trei turle și care poate adăposti un număr mare de vizitatori.

Aici se află o veche clopotniță, înaltă de 20 de metri, cu 5 clopote, așezate în ordinea dimensiunilor, ce răsună în împrejurimi.

În interiorul mănăstirii vedem chiliile măicuțelor, unde cei ce doresc pot să rămână peste noapte. Gospodari ca orice mănăstire, aceștia cresc animale, au stupi și așa cum spuneam au o podgorie destul de mare. Vizitatorii pot procura un vin bun și miere. Precizez că mulți dintre cetățenii județului care au nunți, preferă să cumpere vinul de la mănăstire pentru că e foarte bun și nu conține substanțe chimice.

Cum intrii pe poarta mănăstirii, în față vezi o impresionantă moară de vânt. Mănăstirea fiind situată pe malul apei Saon, oferă o privilește minunată, în mod special vara. Astfel că se poate ajunge și cu barca la mănăstire. Turiștii vin să-și facă poze pe pontonul de la mănăstire.

În spatele mănăstirii, întâlnim o mică grădină zoologică. Păuni, găinușe pitice și porumbei. Atracția vizitatorilor fiind struții. Da, la Mănăstirea Saon veți întâlni struți.

Eu unul vizitez destul de des această mănăstire, mi se pare că aici Dumnezeu împreună cu natura conlucrează și oferă o atingere celui ce vizitează sfântul lăcaș. Un loc desprins din rai ce te face să mai stai, să mai admiri frumusețile naturii și să te bucuri de liniște, de liniște sufletească.

Așadar, te aștept să vizitezi Mănăstirea Saon, te aștept la mine acasă, în Dobrogea. Sper că te-am convins. Dacă ai nevoie de ghid sau pur și simplu dorești mai multe informații, nu ezita să-mi scrii.

Vacanță în Țara Mea, e un proiect frumos ce trebuie dezvoltat. Nu uita, înainte de a vizita și celelalte colțuri ale lumii, de altfel foarte frumose, vizitează-ți și cunoaște-ți țara. Avem o țară frumoasă și bogată, ce mulți și-ar dori să o cunoască!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X