Descoperă Dobrogea. Episodul 2 – Mănăstirea Celic Dere

0
Calatorii

Bine te-am regăsit. După primul episod în care ți-am prezentat una din mănăstirile ce formează ”Triunghiul Mănăstirilor din Dobrogea” și care s-a bucurat de peste 1000 de cititori, sunt bucuros să-ți prezint cea de a doua mănăstire ce face parte din acest triunghi.

La doar o mică distanță de Mănăstirea Saon, circa 5 km, după ce străbați pădurea și vezi podgoriile din zonă, sus, pe un deal vei vedea cum se înalță o frumoasă biserică.

Mănăstirea Celic-Dere, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră. Numele este luat de la pârâul Celic-Dere (în limba turcă celik dere „pârâiașul de oțel”). Mănăstirea se află în raza comunei Frecăței și poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.  Se poate ajunge cu mașina personală sau cu microbuzele pe ruta Tulcea-Cataloi-Telița, ce au stație chiar în fața mănăstirii.

Lăsând mașina în parcarea special amenajată,  te pregătești de un scurt drum pe jos. O alee lungă, ce pare nesfârșită, înconjurată pe o parte și de alta de un gazon frumos și tufe de trandafiri, iar din loc în loc diverse specii de flori, ce completează spațiile dintre trandafiri și te face să crezi că ai intrat în Rai.

În partea stângă vei observa chiliile măicuțelor, dar și chiliile special amenajate pentru cei ce doresc să poposească peste noapte în Sfânta Mănăstire. În partea dreaptă o moară de vânt, trecută de vremuri, o atracție pentru cei ce vizitează.

După ce urci scările, te întâmpină o arcadă ce pare a marca ”Poarta Raiului”, defapt ea duce în curtea bisericii mari a Mănăstirii Celic – Dere. În Biserica Mare a Mănăstirii Celic – Dere se află Icoana Mântuitorului Iisus Hristos care se curăță singură”.

În paraclisul mănăstirii, pe partea stângă, lângă altar, se găsește icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, îmbrăcată în argint și poleită cu aur, care a scăpat de două ori din foc. Povestea spune că icoana a aparținut unei familii de credincioși din comuna Nărușăi, județul Ismail, de unde și numele Maica Domnului Nărușaiscaia. Icoana a rămas neatinsă de flăcări în incendiul care a mistuit casa acestei familii. Unul dintre moștenitori, părându-i icoana veche, înnegrită, neinteresantă, a pus-o în cuptor, să ardă, dar flăcările au izbucnit în afară, iar icoana a rămas intactă.

În partea stângă a catapetesmei se află icoana Maicii Domnului Eleusa, Îndurătoarea sau Grabnic Ajutătoarea. Icoana este pictată pe lemn și a fost adusă de la Sfântul Munte de arhimandritul Atanasie înainte de 1877.  Maicile din această mănăstire au o evlavie deosebită la această icoană, păstrând în amintirea lor un moment deosebit de important din viața mânăstirii, acela în care, spune povestea, însăși Maica Domnului, prin această icoană, le-a încredințat de permanenta Ei purtare de grijă. Maicile spun că au auzit un glas din această icoană prin care Maica Domnului le spunea; „ Eu sunt stareța voastră, nu vă temeți”.

Mănăstirea deține și un mic muzeu. Muzeul colecțiilor bisericești adăpostește obiecte cu valoare istorică, artistică și documentară: 27 de documente scrise în limba turcă, arabă și persană; Biblia lui Serban Cantacuzino de la 1688; icoana Maicii Domnului de la anul 1600; manuscrise și tipărituri din perioada anilor 1696 – 1898.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X